Not updating library or album art

General discussions
Post Reply
jiffypop23
Posts: 5
Joined: Tue Feb 15, 2011 10:33 am

Not updating library or album art

Post by jiffypop23 » Tue Feb 15, 2011 10:52 am

Firstly, I must say that I absolutely love this program.
It meets all of my needs in a music player, and still has lots of features I've yet to fully try out. :)

But I seem to be hitting a snag, for some reason it's only loading about a fifth of my library. (158 of ~550 album artists)
I have my entire library in one folder on an external USB hard drive and I have that folder specified as my library in my settings.
When the program starts I can see that it's reading a lot of data from my drive (LED flickering rapidly) but nothing is added to my library.
Both the Update Library and Scan Library haven't helped at all.

Another problem I seem to be having is with the album art. Does it not automatically detect it if it's saved as a picture within the music's folder?
For example: /library/band/album/folder.jpg
I assumed it did because in the preferences it had the "words to detect covers" area, where I put "folder" as an entry.
Although I have gotten some album's art to display by manually clicking "Select cover location" and browsing for the picture.
I really hope this isn't the only method as it would grow VERY annoying with such a big library.

Any and all help will be greatly appreciated, thank you very much.
Also, I'm using Ubuntu 10.04 if that matters at all.
edit: Forgot to mention, the program version I'm using is 0.2.7-1227

User avatar
anonbeat
Posts: 1960
Joined: Thu Sep 16, 2010 9:47 pm

Not updating library or album art

Post by anonbeat » Tue Feb 15, 2011 11:14 am

I bet your problem is that your mp3 files that are not recognized are using ID3v2.3
Guayadeque uses taglib for reading tags from audiofiles. This library dont support ID3v2.3 but ID3v2.4. You can check one of that albums that are not added what version of ID3 its using with for example the program kid3.
All files using this version of mp3 tags will not be read correctly.
Let me know if its not the case please.

if the album is recognized and you added the word folder and this word appears in your album folder it should be recognized. Again please let me know if that is not the case as I want to investigate this further.

Also add my ppa and install the latest version using guayadeque-svn. You can find instructions on how to install the ppa and the latest svn package from the documetation.

Thanks for your help

jiffypop23
Posts: 5
Joined: Tue Feb 15, 2011 10:33 am

Not updating library or album art

Post by jiffypop23 » Tue Feb 15, 2011 12:05 pm

Thanks for the quick response!
I checked one of the ones that are confirmed to work, it had ID3v1.1 and ID3v2.3.0 tags.
One of the ones that weren't showing up had ID3v1.1 and ID3v2.4.0 tags.

Yes, that is exactly what I did for the album art.
When I play a song it does however show the album art in the "player" area (hopefully you know where I mean) but not in the Library pane.
(But it will if I right click and select "Select cover location")
I could take some screenshots, if I'm not explaining it very well haha.

I will try one of the svn packages in a minute and report back.

jiffypop23
Posts: 5
Joined: Tue Feb 15, 2011 10:33 am

Not updating library or album art

Post by jiffypop23 » Tue Feb 15, 2011 12:41 pm

Hmm it's giving me an error when I'm trying to install it.
Please let me know what I did wrong.
Do I need to uninstall my current one first?

chris@chris-desktop:~$ sudo apt-get install guayadeque-svn
[sudo] password for chris:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
amarok-common libcddb2 libqtscript4-core libqtscript4-gui
libqtscript4-uitools libqtscript4-sql libqtscript4-xml libtag-extras1
liblastfm0 amarok-utils libqtscript4-network
Use 'apt-get autoremove' to remove them.
The following NEW packages will be installed:
guayadeque-svn
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 0B/2,086kB of archives.
After this operation, 6,128kB of additional disk space will be used.
(Reading database ... 180731 files and directories currently installed.)
Unpacking guayadeque-svn (from .../guayadeque-svn_1496~lucid-1_i386.deb) ...
dpkg: error processing /var/cache/apt/archives/guayadeque-svn_1496~lucid-1_i386.deb (--unpack):
trying to overwrite '/usr/bin/guayadeque', which is also in package guayadeque 0:0.2.7~lucid-1
dpkg-deb: subprocess paste killed by signal (Broken pipe)
Errors were encountered while processing:
/var/cache/apt/archives/guayadeque-svn_1496~lucid-1_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
chris@chris-desktop:~$

User avatar
anonbeat
Posts: 1960
Joined: Thu Sep 16, 2010 9:47 pm

Not updating library or album art

Post by anonbeat » Tue Feb 15, 2011 12:55 pm

first uninstall guayadeque package

User avatar
anonbeat
Posts: 1960
Joined: Thu Sep 16, 2010 9:47 pm

Not updating library or album art

Post by anonbeat » Tue Feb 15, 2011 1:51 pm

jiffypop23 wrote:Thanks for the quick response!
I checked one of the ones that are confirmed to work, it had ID3v1.1 and ID3v2.3.0 tags.
One of the ones that weren't showing up had ID3v1.1 and ID3v2.4.0 tags.
Are you sure its that way or the ones that didnt work was v2.3 ? If could you please send me one or two tracks that cant be read to anonbeat at gmail dot com ?
jiffypop23 wrote:Yes, that is exactly what I did for the album art.
When I play a song it does however show the album art in the "player" area (hopefully you know where I mean) but not in the Library pane.
(But it will if I right click and select "Select cover location")
I could take some screenshots, if I'm not explaining it very well haha.

I will try one of the svn packages in a minute and report back.
If you added the word folder after the first scan you will need to do a rescan using Library -> Rescan to add all the missing covers.

Thanks for your help

jiffypop23
Posts: 5
Joined: Tue Feb 15, 2011 10:33 am

Not updating library or album art

Post by jiffypop23 » Tue Feb 15, 2011 2:44 pm

Well, after I installed the svn package my number of album artists went up to 525!
I checked and my real number of album artists is somewhere in the 530 range.
(Are there maybe unsupported audio formats that would make it not show up? Or maybe weird tagging?)

But yes, I am positive it that it was the opposite.
I'll send you one of the songs I checked though.

I hit Rescan Library, but nothing seemed to have happened...
Edit: Woops, looks like most of the album art is showing up! But not all.
Also, I just checked one of the bands that wasn't showing up.
It was in .m4a

And I noticed that the album art in the player area seems to show the art that is embedded over the one that's in the folder. Is there an option to change that?

Thanks.

User avatar
anonbeat
Posts: 1960
Joined: Thu Sep 16, 2010 9:47 pm

Not updating library or album art

Post by anonbeat » Tue Feb 15, 2011 2:58 pm

No there is no option to change that. I think it makes sense that if you have embeded art in a track it should be used over the external album art.

Thanks for your help

jiffypop23
Posts: 5
Joined: Tue Feb 15, 2011 10:33 am

Not updating library or album art

Post by jiffypop23 » Tue Feb 15, 2011 3:19 pm

Oh okay, I see.
It would be nice to have a choice of which one has priority, but I don't even mind.

Also, something I noticed about the albums that are still not loading the album art, majority of them were .png files.
Not sure if that's relevant or not, but just something I noticed...

User avatar
anonbeat
Posts: 1960
Joined: Thu Sep 16, 2010 9:47 pm

Not updating library or album art

Post by anonbeat » Tue Feb 15, 2011 3:37 pm

The images file format supported are jpeg, png, gif and bmp so pngs should be detected correctly.

Post Reply